4 tips om jouw sollicitatieproces snel en soepel te laten verlopen

Voor het eerst sinds 10 jaar zijn er meer openstaande vacatures dan werkzoekende kandidaten. De arbeidsmarkt wordt met de maand krapper. Dit betekent dat je als werkgever nóg een tandje beter je best moet doen om een kandidaat voor je vacature te vinden. Een traag sollicitatieproces kan funest zijn voor de werving. In de tijd dat een kandidaat wacht op jouw reactie, liggen er talloze kapers op de kust! Lees welke 4 tips wij hebben om je sollicitatieproces snel en soepel te laten verlopen.

Geef meer prioriteit aan het sollicitatieproces

Een inkoppertje misschien, maar dit stukje bewustzijn bepaalt voor een groot deel hoe succesvol jij bent in het werven van medewerkers. Maar, iedereen heeft het druk en is er altijd nét iets te weinig tijd. Alhoewel, te weinig tijd? Eerder te weinig prioriteit. In de huidige arbeidsmarkt is er geen ruimte meer om achterover te leunen in het sollicitatieproces. Wat goed is om je te realiseren is dat werkdruk juist verlicht kan worden door het aannemen van nieuw personeel. Er ligt dus meer urgentie bij het sollicitatieproces dan je misschien in eerste instantie denkt. Maak daarom op korte termijn tijd vrij voor je kandidaten en zorg dat iedereen die betrokken is bij het sollicitatieproces hetzelfde doet.

Niet teveel vingers in de pap

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd gaat niet op bij je sollicitatieproces. Ons advies is om niet meer dan twee mensen te betrekken bij de selectie van een kandidaat. Dit zit hem allereerst in een stukje snelheid. Zowel het plannen, als de besluitvorming gaat het snelst wanneer hier niet meer dan twee personen bij betrokken zijn. Daarnaast is het voor een kandidaat niet prettig wanneer er tijdens een sollicitatie een heel leger aan gesprekspartners tegenover hen zit. Natuurlijk is het prima wanneer er een derde persoon betrokken is voor administratieve zaken of arbeidsvoorwaarden wanneer de kandidaat eenmaal geselecteerd is.

Schep verwachtingen en kom die ook na

Een kandidaat wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Geef je kandidaat daarom informatie over hoe het sollicitatieproces eruit ziet en op welke termijn je een reactie geeft op de sollicitatie. Mits je deze natuurlijk kunt nakomen! Het is beter om te beloven dat je binnen 14 werkdagen reageert en op de 10e dag met een reactie komt, dan om te beloven dat je binnen 5 werkdagen reageert en pas na 7 werkdagen contact opneemt. Daarnaast is het voor jezelf ook fijn om een duidelijke planning te hebben. Een stok achter de deur houdt de snelheid er goed in. Idealiter vindt het eerste contact met de kandidaat plaats binnen 2-5 werkdagen na de sollicitatie. Probeer de gehele procedure binnen 2-3 weken af te ronden zodat je niet achter het net vist.

Denk in mogelijkheden, niet in obstakels

In plaats van eindeloos te vallen over hoe je kandidaat nét niet helemaal aansluit bij wat je zoekt, is het beter om te focussen op wat een kandidaat wél kan. Welke mogelijkheden kun jij voor de kandidaat creëren zodat hij of zij zo snel mogelijk wel helemaal aansluit bij wat je zoekt? Dit is een efficiënter proces dan lang bij de pakken neer blijven zitten over een kandidaat die 90% voldoet in plaats van 95%. Betrek je kandidaat hier ook actief bij en wees transparant over je overwegingen. Zo laat je hoe dan ook een welwillende en positieve indruk achter bij je kandidaat.

Kun je nog meer hulp gebruiken bij het vormgeven (en versnellen) van jouw candidate journey?

Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons