5 tips om op te vallen bij jouw droombaan

YES! Ein-de-lijk heb je je diploma op zak en je bent er helemaal aan toe om jouw droombaan te vinden. Dat studeren ben je wel even zat, dus vol goede moed begin je met het zoeken van de perfecte vacature en het schrijven van je eerste sollicitatiebrief. Je bent er helemaal klaar voor. Maar… hoe zorg je dat je opvalt tussen alle andere kandidaten en daadwerkelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek?

Herkenbaar? Voor veel young professionals wel. Het sollicitatieproces kan aardig taai zijn. Allereerst is het een uitdaging om geschikte vacatures te vinden die aansluiten bij jouw wensen, maar wanneer je hier een paar van hebt gevonden is de klus zeker nog niet geklaard. Sterker nog: dan begint het pas écht. Want hoe weet je nu zeker wat er bij je past? En welke informatie in jouw sollicitatiebrief laat jouw echt opvallen? Als ervaringsdeskundige en persoon die voortdurend mensen uitnodigt voor sollicitatiegesprekken zet ik (Janka!) de belangrijkste do’s, don’ts, tips and tricks voor jou op een rijtje. Een ‘opvallen-doe-je-zo-101’.

Spreid je kansen

Het gaat er natuurlijk om dat JIJ een toffe baan vindt en – als het even kan – het liefst ook zo snel mogelijk. Spreid daarom je kansen. Ik zeg altijd: voer zo veel mogelijk gesprekken op verschillende werkplekken, zodat je echt even kunt proeven van wat jouw mogelijkheden zijn. Alleen zo kom je erachter wat goed bij je past. Je verkoopt niet direct je ziel wanneer je bij een werkgever op gesprek gaat! Zie het sollicitatieproces als een soort daten; je hebt je droompartner vaak ook niet na één date al gevonden.

Schrijf slim

En wanneer je dan dus hebt besloten om op een vacature te reageren: hoe zorg je dan dat juist jóuw brief bovenop die stapel komt te liggen? Mijn tip: schrijf slim! En bekijk allereerst de website even nauwkeurig. Wat zijn de drijfveren van de organisatie? Waar staan ze voor? Is dit iets dat overeen komt met jouw interesses? Betrek wat jou zo aanspreekt in jouw sollicitatiebrief en gebruik het liefst ook dezelfde woorden. Laat ze merken dat het echt een match is! Daarnaast ook goed om jouw persoonlijkheid te laten zien en wat jou kenmerkt. Maar: het hoeft ook geen betoog te worden. Houd het kort en krachtig, blijf bij jezelf en maak zo de lezer enthousiast!

Cv netjes, overzichtelijk, chronologisch

Eigenlijk nog veel belangrijker dan je sollicitatiebrief is je cv. Zorg ervoor dat jouw cv er netjes, overzichtelijk en op omgekeerde chronologische volgorde geordend is. Dus: de meest recente ervaring bovenaan. Je basisschool hoeft er niet op, dat bijbaantje bij de Appie ook niet per se (alleen wanneer relevant) en houd je profielschets bondig. Gebruik rustige kleuren en – als je wil – een representatieve foto. Dus zonder snapchatfilter, geen vakantiefoto of eentje tijdens het stappen. Extra tip: kijk voor inspiratie en sjablonen eens op Canva

Bel en val op!

Wil je echt direct een goede indruk achterlaten, laat dan gelijk even van je horen door met de organisatie te bellen en enkele vragen te stellen zodat je een goed beeld krijgt van de functie en organisatie. Zo toon je interesse en neem je een proactieve houding aan. Bovendien is de kans groter dat ze je daardoor in het vizier krijgen en je makkelijker opvalt. In combinatie met een goed cv en een scherp geschreven sollicitatiebrief, is de kans op een uitnodiging al een stuk groter.

Maar een kanttekening is natuurlijk dat je maar tot op zekere hoogte controle hebt over het sollicitatieprocedures: er hoeft maar één kandidaat te zijn die nét wat meer ervaring heeft of beter uit de verf kwam tijdens het sollicitatiegesprek en je grijpt mis. Helaas: that’s life. Maar laat dit je niet ontmoedigen: het komt echt goed!

Wil je meer tips, tricks of heb je simpelweg iemand nodig om je even op weg te helpen? Neem vooral contact op met mij of een van de andere talentcoördinatoren. We denken graag met je mee!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons