5 Tips voor een top cv!

Ok, je hebt besloten dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Tijd om een cv te maken of je oude cv te voorzien van een update. Maar waar begin je? Lees hier 5 tips voor het opstellen van jouw cv.

1. De volgorde van de onderdelen op jouw cv

De volgende onderdelen moeten in ieder geval terugkomen op je cv, het is handig om deze volgorde aan te houden:

Persoonlijke gegevens
In ieder geval je voor- en achternaam, adres en contactgegevens. Gebruik een persoonlijk e-mailadres en telefoonnummer (dus niet je werknummer of e-mail). Een geboortedatum kan, maar hoeft niet. Als je een rijbewijs hebt en/of eigen vervoer is het slim dit ook te noemen. Zet zeker niet je BSN nummer op je cv.

Werkervaring
Als je starter bent kun je dit onderdeel ook ‘ervaring’ noemen en je stages of vrijwilligerswerk erbij zetten met de vermelding dat het een stage of vrijwilligersfunctie was. Orden je ervaring anti-chronologisch, dat betekent de meest recente ervaring bovenaan. Zet de begin en einddatum van elke ervaring vooraan. Pas je cv aan op de vacature waar je op reageert door relevante werkervaring toe te lichten. Noteer je werkervaring bijvoorbeeld zo:

Van maand jaar tot maand jaar, functietitel, naam organisatie
Benoem hieronder vervolgens je voornaamste taken en verantwoordelijkheden. In de zorg is het goed om te noemen met welke doelgroep je hebt gewerkt, bijvoorbeeld jongeren met autisme of volwassenen met LVB etc.

Stages en vrijwilligerswerk
Als je deze niet onder je ervaring hebt gezet kun je er een aparte kop van maken. Opnieuw is de anti-chronologische volgorde en het noemen van begin en einddatum belangrijk.

Opleiding
Ook hierbij geldt dat je het best een anti-chronologische volgorde aan kunt houden. Benoem start en einddatum plus of je je diploma hebt gehaald of wanneer je deze verwacht. Daarnaast kun je een aantal relevante vakken uitlichten wanneer deze aansluiten of de functie waarop je solliciteert.

2. Maak je cv persoonlijk

Je cv is de eerste kennismaking van een nieuwe werkgever met jou. Het is dus handig om ervoor te zorgen dat het goed aansluit bij jou als persoon. Dit kun je op een aantal manieren doen:

 • Je kunt onder je persoonlijke gegevens een klein stukje tekst toevoegen over jezelf. Maak het niet te lang, vertel in een paar regels iets over jezelf of gebruik bijvoorbeeld een quote die bij je past.
 • Voeg aan het eind van je cv een kopje ‘hobby’s’ toe en omschrijf wat je in je vrije tijd graag doet.
 • Je kunt bovenaan een foto van jezelf toevoegen. Dit hoeft niet altijd een hele zakelijke foto te zijn, maar zorg dat het geen bikinifoto is of een foto waar je duidelijk in een kroeg staat. Het mooist is als je gezicht goed te zien is en je schouders erop staan.
 • Als je een LinkedIn profiel heb kun je de link naar je profiel toevoegen aan je persoonlijke gegevens.
 • Als je makkelijk voor de camera staat kun je een kort filmpje over jezelf opnemen, deze verborgen op Youtube plaatsen en de link toevoegen aan je persoonlijke gegevens.
 • Kies een opmaak die bij je past, ben je een kleurrijk en creatief type? Ga dan voor een kleurrijke opmaak met een originele lay-out. Ben je wat zakelijker? Gebruik dan wat rustigere kleuren. Als je maar consequent bent in je opmaak zodat het overzichtelijk blijft. Wist je dat je in Word een aantal sjablonen hebt voor cv’s?

3. Referenten

Vraag het liefst twee oud leidinggevenden of zij referent willen zijn voor jou. Dit kan ook een stagebegeleider zijn. Je hoeft de gegevens van je referent niet op je cv te zetten, maar benoem wel dat je ze hebt. Voeg onderaan je cv een zin toe als: ‘Referenten op aanvraag’.

4. Opmaak

De opmaak van je cv is natuurlijk een kwestie van smaak, probeer in ieder geval op de volgende punten te letten:

 • Wees consequent in het gebruik van je kleuren en lettertypes.
 • Zorg voor witruimte op je cv zodat het een overzichtelijk geheel blijft.
 • Maak keuzes in wat je wel en niet uitschrijft zodat je niet hoeft te proppen.
 • Als je moet kiezen tussen proppen of relevante informatie weglaten dan mag je cv best twee pagina’s lang zijn.
 • Sla je cv op als pdf bestand voordat je hem verzendt.

5. Laatste check

Laat je cv nalezen door iemand anders. Twee paar ogen zien meer dan één! Omdat een cv heel persoonlijk is kan het lastig zijn om kritisch te kijken naar je eigen uitleg van bijvoorbeeld je werkervaring. Vraag een ander daarom niet alleen om te letten op taal maar ook of zij begrijpen wat er staat.

Is je cv helemaal af? Top! Dan kan jouw banenjacht beginnen. Meld je hier aan voor een vrijblijvend loopbaangesprek of reageer op één van onze vacatures.

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons