Baan in beeld: wat doet een ambulant begeleider?

Ambulant begeleider: een belangrijke en veel voorkomende rol binnen het sociaal domein. Maar wat houdt de functie in? Het woord ‘ambulant’ zegt het al: je bent altijd op pad voor of met cliënten.

De belangrijkste taak van een ambulant begeleider ligt bij het bieden van hulpverlening, zorg en ondersteuning aan eenieder die dat nodig heeft. De soort hulp is sterk afhankelijk van de hulpvraag en van het werkveld waar de vraag vandaan komt. In het sociaal werk kunnen er bijvoorbeeld fysieke problemen bij een alleenstaande moeder zijn waardoor dagelijkse klusjes ineens onmogelijk blijken. Maar ook binnen bijvoorbeeld de jeugdzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg is een ambulant begeleider van groot belang. In alle gevallen zet hij of zij een effectief behandelplan op, met als doel rust, regelmaat en ritme terug in het leven van de cliënt te krijgen. Belangrijk is om er goed op te letten wanneer een SKJ-registratie nodig is!

De werkplek

De werkplek van een ambulant begeleider neemt vaak verschillende vormen aan. Vaak werken ze op de plek waar hun cliënten hen het meeste nodig hebben. In vele gevallen is dit bij iemand thuis of op school, maar het hangt sterk van de hulpvraag af waar en wanneer de hulp en ondersteuning nodig is. In de jeugdzorg kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je voor een langere tijd ingezet wordt binnen een aantal gezinnen. Interessant toch, zo’n afwisselende baan?

Wat verdient een ambulant begeleider?

Na het afronden van bijvoorbeeld de hbo-opleiding Social Work, Pedagogiek of Toegepaste Psychologie kun je als ambulant begeleider aan de slag in het werkveld naar keuze. Op fulltime basis kun je al gauw rekenen op een salaris tussen de € 2800 en € 4500 bruto per maand. De precieze inschaling is uiteraard afhankelijk van je opleidingsniveau, de cao en het aantal jaar aan relevante werkervaring. Los van de afwisselende functie die je daarvoor terugkrijgt, heb je tegelijkertijd een ontzettend zingevend en belangrijk beroep.

Wil je meer weten over de rol van een ambulant begeleider in de zorg of ben je enthousiast en wil je direct solliciteren? Neem dan contact met ons op of bekijk eens onze huidige vacatures voor ambulant begeleiders!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons