Baan in beeld: wat doet een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog, ook wel bekend als gezondheidspsycholoog. In deze functie verricht je psychologisch onderzoek en geef je psychologische behandelingen aan mensen die psychische problemen hebben of problemen ondervinden in hun leefomgeving. Na een doorverwijzing van de huisarts (volwassenen-ggz), een medisch specialist, de gemeente (jeugd-ggz) of de jeugdarts (jeugd-ggz), pak je als GZ-psycholoog de doorverwijzing verder op. Je voert een intakegesprek met de cliënt om een eerste situatie en indicatie te stellen, je verricht (mogelijk) onderzoek en interpreteert de resultaten. Na uitkomst van het onderzoek stel je een behandelplan op om vervolgens samen met de cliënt aan de slag te gaan. Je geeft passende behandeling en adviseert eventueel andere collega’s die betrokken zijn bij de cliënt. Na een traject van enkele weken of maanden sluit je het traject hopelijk succesvol, geef je adviezen aan de cliënt of verwijs je de cliënt door voor verdere hulp.

Welk pad moet ik doorlopen?

Een GZ-psycholoog is een universitairgeschoolde specialist. Na het behalen van een master in de psychologie (volwassen-ggz) of orthopedagogiek (jeugd-ggz), volgt nog een verdere specialisatie tot GZ-psycholoog. Dit is een post-master die twee jaar duurt en te volgen is bij meerdere erkende praktijkinstellingen. Ieder jaar is er een maximum aantal opleidingsplaatsen beschikbaar. Plekken zijn dus schaars en je dient dus een selectieprocedure te doorlopen. Vooraf maak je de keuze of jij je wilt specialiseren in volwassenen, ouderen of kind en jeugd. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure volgt vervolgens een opleiding van twee jaar. Je werkt in twee verschillende behandelteams, zodat je geruime ervaring op doet met verschillende cliëntgroepen en behandelmogelijkheden. Daarnaast volg je meestal ook één dag per week onderwijs. Na twee succesvolle jaren ben je dan eindelijk GZ-psycholoog en is de volgende stap het registreren in het BIG-register. GZ-psycholoog is namelijk een beschermde titel in Nederland!

De werkomgeving van een GZ-psycholoog

Als GZ-psycholoog kan je aan de slag bij veel verschillende instanties en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan ggz-instellingen, zelfstandige praktijken, verpleeghuizen, ziekenhuizen, jeugdhulpverleningsinstellingen, gevangenissen of klinieken voor verslavingszorg. Je kan hierbij zelfstandig aan de slag of je maakt onderdeel uit van een team. Heel veelzijdig, dus!

Welk salaris kan ik verwachten? 

Het salaris van een GZ-psycholoog ligt gemiddeld tussen € 4.785 en € 6.264 per maand. Dit is echter wel afhankelijk van de cao waaronder je valt. Je kunt denken aan cao ggz, cao jeugdzorg of bijvoorbeeld cao gehandicaptenzorg. Natuurlijk kan jij jezelf ook registreren als zelfstandige. Je uurtarief bepaal je dan zelf. Het is belangrijk dat je de regels en wetten rondom zzp-schap goed doorneemt. Want – zoals de eerste z in de afkorting al prijsgeeft – is het een zeer zelfstandig bestaan. Houd hier goed rekening mee!

Wil je meer weten over de rol van GZ-psycholoog of ben je benieuwd welke relevante vacatures wij hebben openstaan? Check dan onze vacaturepagina!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons