Vindt Emma nog steeds makkelijker een baan dan Meryem?
Intermediair en de Nationale Vacaturebank hebben in samenwerking met Motivaction een onderzoek gedaan naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Zij ondervroegen hierbij ruim 2100 respondenten. De cijfers laten er geen twijfel over bestaan; arbeidsdiscriminatie is nog steeds aan de orde van de dag.
Van de ondervraagde werknemers geeft maar liefst 55 procent aan ooit te zijn gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces. Onder werkloze bevraagden is dit zelfs 85 procent. Van de werknemers geeft 56 procent aan dat er op het werk weleens discriminerende grappen worden gemaakt en voelt 40 procent zich soms gediscrimineerd door collega’s of werkgevers. Het meest wordt gediscrimineerd op leeftijd (53 procent), afkomst (27 procent) en geslacht (18 procent).
Een aantal jaar terug werd er een wetsvoorstel aangenomen waarbij werkgevers moeten kunnen aantonen wat ze aan diversiteit doen. De meeste werkgevers lijken hier weinig in te zien. 58 procent geeft aan dat er geen doelstellingen of beleid op dit gebied is en ze dit ook niet nodig vinden. Bij 51 procent wordt diversiteit in de werving en selectie van sollicitanten niet als criterium gehanteerd.
Ook wij krijgen als uitzend- en detacheringsbureau regelmatig te maken met dit onderwerp. Omdat we bijvoorbeeld de vraag krijgen voor specifiek mannelijke begeleiders of de wens voor een jongere medewerker omdat het anders ‘te duur’ is. Of juist, misschien verrassend, andersom; de medewerker is te jong en wordt daarom op voorhand al afgewezen. Soms wordt gevraagd dat een werknemer goed Nederlands spreekt omdat dit het begrip van cliënten vergemakkelijkt.
Hoe denken wij over zulke verzoeken?
Meer informatie over hoe wij met discriminatie omgaan? Lees hier meer over ons anti-discriminatiebeleid.