Hoe gekonfijte kersen en paté jouw werknemer slechter laten presteren

Oké, het gaat natuurlijk om het gebaar, maar hoe jij je medewerker beloont in de decembermaand kan écht van invloed zijn op het presteren en op de sfeer in het team.
Zeg nou zelf, zou jij je gezien en gewaardeerd voelen met een doos vol houdbaar voedsel?
Die ene medewerker die moeilijk buiten de box denkt, zou weleens heel innovatief kunnen worden door wat extra waardering, klinkt simpel toch? Dat is het ook!

Een onderdeel van effectief leiderschap is waardering blijkt uit onderzoek*. Met de decembermaand voor de deur ben je nog nét op tijd om jouw medewerkers op gepaste wijze te belonen. En nee, financiële middelen zijn nooit een excuus, ook met een klein budget kun jij flink indruk maken. Heb je een beetje hulp nodig? Hier wat handige tips;

  • Oren en ogen mogen komende week open, wat eten en drinken je medewerkers en waar praten ze graag over tijdens de pauzes? Oftewel, stem af op je doelgroep!
  • Klein team? Probeer het extra persoonlijk te maken door net die lievelingsreep, favoriete fles wijn óf of lievelingskleur notebook te regelen.
  • Je maakt het extra sympathiek door lokaal in te kopen. Ken je die boerin Petra nog? Met haar eigen landwinkel? Of die leuke vent met zijn eigen zeepmakerij?
  • Is jouw team massaal aan het wandelen of sporten geslagen? Dan kunnen ze in onze regenachtige winter wel een paar flitsende kaplaarzen gebruiken, of juist een paar warme sloffen om te cocoonen na de lange wandeling.
  • En aangezien jij ook hebt gemerkt door Corona dat een deel van jouw team thuis zal blijven werken gun jij ze natuurlijk een groene, luchtzuiverende plant voor op de thuiswerkplek. En die cappuccino die jou zo lekker smaakt als je thuiswerkt? Die kun je met die fantastische melkopschuimer ook jouw medewerker cadeau doen.

Nu je inspiratie op hebt gedaan denk je zeker dat je klaar bent? Mooi niet! Jij schrijft natuurlijk voor iedereen een persoonlijke boodschap. Staat even stil bij een persoonlijk succes of anekdote van afgelopen jaar. Dit doe je op een leuke kaart. Enorme organisatie? Geen excuus! Deel de teams op en zorg dat per team één iemand de persoonlijke boodschap schrijft en de cadeaus persoonlijk overhandigt.

Geregeld? Dan mag je nu achterover leunen en genieten van alle positieve effecten die waardering met zich meebrengen.

*Spaargaren, J. (2019) Faculty of Social and Behavioural Sciences Theses

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons