Hoe houd je jouw personeel vast?

Klein gebaar, groot gevolg!

Iedere medewerker wordt graag gezien, de een wat meer in de schijnwerper dan de ander maar een compliment vanwege je inzet of je positieve invloed binnen het team doet elk mens groeien. Dit bleek ook uit recent onderzoek naar het beloningsbeleid van een van onze dochterorganisaties. Medewerkers gaven hierbij zelf creatieve ideeën voor beloningen, en opmerkelijk (of juist niet….) niemand noemde hierbij een financiële beloning.

Voorbeelden van kleinere beloningen waren bijvoorbeeld een persoonlijk compliment, een bon voor een lekkere kop koffie of korting bij de sportschool. Het volgen van een cursus, het incidenteel lenen van een kantoorauto en extra vakantiedagen werden genoemd bij de grote beloningen. Medewerkers noemen dat deze zaken hun werkplezier vergroten. Meer werkplezier betekent langer op de werkplek en vaak ook meer bereidheid tot inzet binnen de organisatie! Dus: klein gebaar, groot gevolg.

Geef het goede voorbeeld

Omdat een goed begin bij jezelf begint geef je als leidinggevende natuurlijk zelf het goeie voorbeeld. Las wekelijks momenten in dat je jouw medewerkers letterlijk ziet, dat je sfeer proeft en weet wat er speelt. En dan bedoelen we natuurlijk niet alleen op de werkvloer! Neem tijdens de start van de dag of de vrijdagmiddagborrel ook eens de tijd en ruimte voor persoonlijke verhalen, vertel hierbij ook eens iets over jouw leven buiten je werk om. Door zelf de eerste stap te zetten voelen medewerkers dat het gewaardeerd wordt en er sprake is van een open werksfeer. En maak het niet te zwaar, het mag ook best over nieuwe schoenen, een date of een flinke kater gaan!

Vergeet de humor niet

En als je dan af en toe tijdens een werkdag je best moet doen om je lachen in te houden vanwege een binnenpretje dan hebben we goed nieuws: Je hoeft je niet langer in te houden, maak eens een goeie grap, gooi er af en toe wat kantoorhumor in en laat 1 april niet stilletjes voorbij gaan. Juist in een pittige branche is het belangrijk dat medewerkers af en toe kunnen ontladen, met als leuk gevolg dat de sfeer goed blijft, het team hechter wordt en je medewerkers dus langer op hun plek blijven!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons