Daar ga je dan…voor het eerst beginnen aan een baan na je studie, óf een overstap maken naar een nieuwe baan. Je gaat op zoek via internet en struint alle banensites af op zoek naar díe ene functie. En dan kom je er achter dat er een (luxe-) probleem is: er is zo veel aanbod, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom proberen wij je via deze praktische tips op weg te helpen in jouw zoektocht!
Oké, je bent opgeleid tot orthopedagoog, maar héél eerlijk? Je hebt nog geen stage gelopen en dus nauwelijks cliënten gezien tot nu toe. Of je hebt een opleiding psychologie afgerond, en ondanks de logica van de uni om voor GZ-psycholoog door te studeren is dat niet jouw ambitie.
Tijdens de opleiding heb je veel theoretische kennis opgedaan, en soms een stage gelopen. Je hebt jezelf beter leren kennen en waarschijnlijk heel veel gereflecteerd.
Kijk jezelf dus vooral eens goed in de spiegel aan, en ga misschien met vrienden of familie in gesprek over de vraag wat voor functie bij jou past. Een aantal dingen die je jezelf kunt afvragen zijn bijvoorbeeld:
Ben je praktisch ingesteld of theoretisch, meer het type onderzoeker of uitvoerder, juist erg geïnteresseerd in jeugd of de doelgroep volwassenen, wil je parttime werken of fulltime, ambulant of op kantoor? Wil je eerst veel ervaring met cliënten opdoen voordat je als coördinator of gedragsdeskundige aan de slag gaat?
Als je hier achter bent kun je deze informatie ook zeker in de vacatures vinden die je tegen komt. En afvinken maar!
Over bomen en bos gesproken.. iedere organisatie gebruikt zo’n beetje een andere functietitel voor dezelfde soort functie. Hoe weet jij dan waar je op moet zoeken? Google is je vriend, maar het kan ook goed zijn om een brainstorm te doen, of op een rijtje te zetten welke functies je vaak tegen komt. Wil je als begeleider werken met jongeren op een woongroep? Dan kan dit woonbegeleider, jongerenbegeleider, jeugdzorgwerker woning, jeugdzorgwerker B, etc. etc. genoemd worden.
Liever als psycholoog aan de slag met volwassenen? Probeer dan ook breder te zoeken, zoals; behandelaar, masterpsycholoog, praktijkondersteuner huisarts, orthopedagoog, ambulant psycholoog, basispsycholoog, etc.
Hopelijk heb je een mooie functie gevonden en sta je op het punt om te gaan reageren!
Let dan vooral nog op jouw eigen ‘branding’ en zorg dat je jezelf laat opvallen tussen de andere sollicitanten.
Gebruik een mooi overzichtelijk CV format, met bijvoorbeeld wat kleur in de lay-out en een representatieve foto. Zet naast jouw personalia ook de werkervaring bovenaan. Hoe trots je ook bent op jouw diploma, die hebben de andere sollicitanten waarschijnlijk ook afgerond.
Voel je je inmiddels prima comfortabel voor de camera? Stuur een kort voorstelfilmpje mee! Dan sta je gelijk 1-0 voor door je lef én wek je al wat vertrouwen bij de sollicitatiecommissie waardoor de drempel om jou uit te nodigen verlaagd wordt.
Zorg vervolgens dat jouw Linkedin compleet is, een goede representatieve foto bevat, dat je aangeeft dat je beschikbaar bent voor werk en gebruik wellicht dezelfde kleuren als op je CV.
Uit ervaring weten wij dat veel mensen vergeten een belangrijke registratie op hun CV te zetten, of niet beseffen hoe waardevol deze zijn en een CV versturen die iets verouderd is.
Voor veel functies zijn bepaalde registraties een pré of een eis. Denk hierbij aan een basisaantekening psychodiagnostiek, een SKJ-registratie, medicatiecursus/bevoegdheid, EHBO, agressietraining, meldcode, etc.
Heb je de registratie nog niet maar heb je wel de mogelijkheid deze snel te halen? Vermeld het!
Heb je behoefte aan tips voor tijdens het sollicitatiegesprek? Hou dan vooral onze volgende blogs in de gaten.
We wensen je veel sollicitatieplezier!