Vijf tips voor starters in de zorg

Diploma vers op zak en dan? Als starter op de arbeidsmarkt komt er ontzettend veel op je af. Je hebt braaf de basisschool, middelbare school én een vervolgopleiding doorlopen. Je droomt van een baan in de zorg. Maar wat je precies wilt en kunt gaan doen met je opleiding en minimale werkervaring, geen idee? Help! Waar moet je beginnen? Wij helpen je met deze vijf tips op weg!

1. Struin sites af van verschillende zorginstellingen

Ontdek de sociale kaart en bekijk welke zorgorganisaties er allemaal in jouw omgeving te vinden zijn. Dit betekent dat Google jouw beste vriend is én dat je lekker gaat gluren op LinkedIn-profielen om werkgevers te vinden die jij nog niet kent. Lees wat de organisaties doen en welke functies ze aanbieden. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de banen die er allemaal zijn in het werkveld waarin jij wilt gaan werken.

2. Vacaturesites doorzoeken? Nog even niet..

Vacaturesites afstruinen zonder dat je enig idee hebt welke functie je zoekt, is niet te doen. Welke zoekwoorden gebruik je? Op welke sites moet je kijken? Moet je een algemene vacaturesite doorzoeken? En welke dan? Doe dit dus pas als je gerichtere zoekwoorden weet. 

3. Ontdek wat écht bij jouw type past

Doe eens gek en draai het eens om! Ga niet een vacature zoeken en kijken of jij er in past. Bedenk eerst wat jij leuk vond om te doen tijdens je (bij-) banen, stages en vrijwilligerswerk. Schrijf op wat typisch voor jou is als hulpverlener. Waar sta je voor? Waar ben je goed in? Als je dit niet precies weet, vraag je ouders, vriend, vriendinnen, buurman of collega om deze vragen te beantwoorden. Want er zijn banen die op papier fantastisch lijken, maar misschien helemaal niet bij jouw chaotische of juist super gestructureerde aard passen!

4. Pimp je LinkedIn-profiel

Het maken of aanpassen van je CV vinden beel mensen best veel werk. Begin daarom eerst maar met het pimpen van je LinkedIn-profiel. Of met het aanmaken als je er nog geen een hebt. Ook hierbij geldt; gluren bij de buren en gewoon beginnen! 

5. Maak/update je CV

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, wordt het allemaal al iets concreter. Het aanpassen van je CV is dan, als het goed is, al een wat kleinere stap. Kies een sprekende foto; één waar je echt op lijkt, waar je er verzorgd uitziet én in een outfit die je ook naar je werk zou kunnen aantrekken. Noteer je opleidingen en werkervaring met korte uitleg wat je er hebt gedaan of geleerd en schrijf een stukje ‘typisch jij’. Als het goed is, gaat dit laatste nu ook makkelijker als je tip drie hebt opgevolgd… 

En dan?

Je bent nu al een eindje op weg richting de arbeidsmarkt. Maar ook richting die leuke eerste baan in de zorg! Het enige wat nu nog rest, is echt gaan solliciteren. Heb je specifieke vragen rondom het vinden van je eerste baan? Neem dan gerust contact met ons op!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons