Waarom je jouw vacature beter niet kunt invullen met een exacte kopie van de vertrekkende collega

De grootste vrees van menig Young professional is de eisenlijst van een vacature. Het lijkt wel alsof er bij iedere vacature gevraagd wordt naar minstens 2 jaar werkervaring in exact die functie waar je op solliciteert. Vanuit een organisatie lijkt het heel logisch om de werkervaring van de vertrekkende collega direct te willen compenseren. Dat scheelt, denkt men, een hoop tijd (en geld) op het gebied van inwerken en begeleiden. Toch, als je onderaan de streep kijkt is dat niet altijd het voordeligst. Lees hier vijf redenen waarom het goed is om je als vacaturehouder niet blind te staren op die werkervaring.

Ten minste houdbaar tot

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om na 2-5 jaar over te stappen naar een andere functie en/of werkgever. De professional van nu vindt het belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen en door te kunnen groeien, zowel op het gebied van salaris als van kennis en ervaring. Grote kans dus dat iemand die al twee jaar ervaring heeft in het werk sneller uitgekeken zal raken op de functie-inhoud dan een starter die zich nog volop kan ontwikkelen. Dan is het interessanter om te investeren in iemand die van plan is langer te blijven!

Je zoekt een opvolger, geen kloon

Zou het niet ideaal zijn als je een exacte kopie kunt vinden om je oude medewerker te vervangen? Klinkt heel goed, maar helaas bestaat die persoon niet… In plaats van eindeloos te zoeken naar iemand die zoveel mogelijk in de buurt komt van je ex-collega, kun je ook tijd investeren in het opstellen van een duidelijk en efficiënt inwerktraject. Het vormgeven van een inwerktraject is altijd een belangrijk onderdeel van de zoektocht naar een nieuwe collega. Overweeg daarom om de focus te verleggen van het ‘vinden van’ naar het ‘vormen van’.

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Dat iemand onder dezelfde functietitel gewerkt heeft betekent niet automatisch dat iemand ook dezelfde taken en verantwoordelijkheden heeft uitgevoerd. Ook een medewerker met ervaring moet ingewerkt worden naar de richtlijnen van jouw organisatie. Het kan zelfs een valkuil zijn om er vanuit te gaan dat iemand precies weet hoe het er aan toe gaat binnen jouw bedrijf: iedere organisatie is anders en hanteert net weer andere werkwijzen. Het afnemen van referenties kan dit ondervangen, maar staar je dus niet blind op een CV.

Een schone lei

Hoe moeilijk is het om oude gewoontes af te leren? Met een starter of Young professional is dit helemaal niet aan de orde! Je kunt iemand de kneepjes van het vak leren op een manier die naadloos aansluit bij jouw organisatie en visie. Young professionals zijn flexibel, leergierig, gemotiveerd en nieuwsgierig. Dit maakt ze tot hele ontvankelijke medewerkers met een steile leercurve.

Blijf up-to-date en in ontwikkeling

Een Young professional of starter brengt altijd een frisse blik met zich mee! En die frisse blik zorgt voor nieuwe inzichten en innovatieve ideeën. Daarnaast hebben de Young professionals goede kennis van de meest recente ontwikkelingen en uitdagingen. Het hebben van een divers team (qua leeftijd en achtergrond) zorgt ervoor dat je een meer divers publiek kunt bedienen. Ook kan een nieuwe medewerker vaak goed reflecteren op de logica en efficiëntie van bepaalde werkprocessen. Het laat je verder nadenken over het waarom dan tot ‘we doen het altijd al zo’. Een absolute must voor iedere organisatie om relevant te blijven!

De Zorgfabriek denkt graag met je mee over het snel en efficiënt invullen van je vacatures. Mail of bel ons om eens kennis te maken en te sparren over dit onderwerp! 

Neem contact met ons op!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons