Wees niet te bescheiden

Hulpverleners. Wij vinden ze leuk! Het zijn vaak mensen met passie voor mensen. Mensen die genieten van het werken in een sociale omgeving. Die plezier halen uit het vooruit helpen, ondersteunen, coachen, stimuleren en motiveren. Mensen die houden van de dynamische werkomgeving met veel leuke collega’s en waar geen dag hetzelfde is. Maar hulpverleners zijn ook vaak bescheiden. Stellen het belang van de ander voorop en kunnen zich goed inleven in de ander.

Natuurlijk is dit nogal zwart-wit en gechargeerd. Maar als starter op de arbeidsmarkt is zeker die bescheidenheid vaak lastig bij het solliciteren. Gooi dat dus overboord. Of in ieder geval, probeer het. Na het lezen van deze tips heb ik je hopelijk het laatste duwtje gegeven. Go for it!

1. Verkoop jezelf! Ja echt

Als er iets is wat wij in de zorg lastig vinden is het jezelf verkopen. Dat klinkt gelijk zo arrogant en ook een beetje commercieel. En in de zorg vinden we dat toch gauw een vies woord. Maar aan andere kant geldt ook, waarom zou je niet voor jezelf gaan staan? Iedereen heeft talenten die specifiek voor jou gelden en waar je trots op mag zijn. En daarbij geldt, als jij het niet doet, doet een ander met net iets meer ballen het wel. En dan ligt jouw sollicitatie weer onder aan de stapel.

2. Authenticiteit rocks

Jij wilt graag een leuke baan. Maar geloof mij, wel écht op een plek en in een functie waar jij als type ook past. Probeer dus jezelf te zijn vanaf het begin. Je mogelijke toekomstige werkgever kan maar beter zo snel mogelijk doorhebben wie je bent en waar jij voor staat. Dat mag je dus ook uitstralen in je brief en in je CV. En echt, sociaal wenselijkheid daar wordt zo doorheen geprikt en vindt geen werkgever aantrekkelijk.

3. Durf

Wees niet te bang om je CV net wat anders vorm te geven als dat bij jou past. Begin je brief op jouw manier en niet hoe het ‘hoort’. Solliciteer eens met een video in plaats van een motivatiebrief als dat is wat jij goed kan. Of bel gewoon brutaal die ene organisatie op waar jij graag wil werken, ook al hebben ze geen functie. Ga koffiedrinken met een handig iemand uit je netwerk. Vraag of je een keer mag meelopen met een medewerker bij die éne toffe jeugdzorgorganisatie. Kortom, heb lef. Wie niet waagt wie niet en om er nog een gezegde in te gooien; de brutalen hebben de halve wereld.

4. Laat je niet afschrikken door functie eisen in een vacature

Je ziet vaak dat ze iemand zoeken met minimaal 3 jaar werkervaring. Of met kennis van een bepaald ICT systeem. En ja, als je reageert op een vacature waar ze een ervaren kracht zoeken met 10 jaar werkervaring, is de kans dat jij er met je minimale werkervaring doorheen komt, erg klein. Dan kun je beter niet reageren. Maar zijn de eisen minder groot en denk je echt dat het bij je past, waag dan gewoon een kansje. Want andersom geldt ook; de werkgever kan wel een ideaal plaatje in gedachten hebben, de kans dat precies de perfecte kandidaat reageert is klein. En dan kom jij er met je originele brief misschien wél doorheen.

5. Kijk even kritisch naar je CV

In het kort; gebruik eigenlijk tip één tot en met drie ook in het schrijven van je CV.  Onderschat bijbaantjes niet. Als je een hoog cijfer had voor je stage, schrijf dit op. Als je weinig zorg gerelateerd werk hebt gedaan, noteer dan kort wat je bijbaan je heeft gebracht wat ook bij een zorgbaan kan helpen. Kijk met de blik van een werkgever naar je CV. Geef je CV een mooi format. Een andere opbouw, een kleur, een sprankelende foto. Maak het eigen. En als laatste dus; toon lef. Ook een half jaar backpacken zegt iets over jou en mag dus écht op je CV staan.

Hop hop

Begrijp ons niet verkeerd, we snappen dat dit niet iets is wat je ‘even regelt’. We weten alleen wel dat het soms goed is je bewust te zijn van het feit dat je meer voor jezelf mag gaan staan. En al lukt het maar een beetje, het kan nét het laatste stukje zijn waardoor je wél je voet tussen de deur krijgt bij die leuke werkgever.  Waar wacht je nog op!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons