Baan in beeld: wat doet een gedragswetenschapper?

Een gedragswetenschapper is een psycholoog of een orthopedagoog die behandelplannen opstelt, zorgtrajecten evalueert en meestal andere hulpverleners coacht of adviseert. Soms hoort de uitvoer van diagnostisch onderzoek of de behandeling van cliënten ook bij het takenpakket. Zij zijn vaak inhoudelijk eindverantwoordelijk voor de aan cliënten geleverde zorg. Daarom is het belangrijk dat een gedragswetenschapper zichzelf blijft ontwikkelen en op de hoogte blijft van nieuwe inzichten op het gebied van zorg.

Waar werkt een gedragswetenschapper?

Gedragswetenschappers vind je onder andere in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de pleegzorg, de GGZ en in het speciaal onderwijs. Bureauwerk is onderdeel van de functie maar deze spinnen in het web zijn ook vaak op pad! Zij reizen bijvoorbeeld naar verschillende locaties van de organisatie waar zij in dienst zijn, naar cliënten en naar overleggen met externe samenwerkingspartners. Een leuke baan voor professionals die van afwisseling houden dus.

Wat verdient een gedragswetenschapper?

Het salaris van een gedragswetenschapper ligt gemiddeld tussen de € 3500 en € 5200 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. De exacte inschaling is afhankelijk van de cao en het aantal jaren werkervaring.

Hoe word je gedragswetenschapper?

Allereerst heb je een universitair masterdiploma psychologie, orthopedagogiek, gedragswetenschappen of vergelijkbaar nodig. Soms is een diagnostiekaantekening een vereiste. Wanneer je als gedragswetenschapper in de jeugdzorg aan de slag gaat heb je ook een SKJ-registratie nodig.

Over het algemeen hebben gedragswetenschappers een coördinerende, zelfstandige en aanjagende rol. Een overkoepelende blik, analytisch vermogen, assertiviteit en besluitvaardigheid zijn dus handige eigenschappen.

Verder is het fijn als je al wat ervaring hebt opgedaan met cliënten, dat maakt het makkelijker om collega’s te coachen. Daarom wordt er in vacatures vaak om ervaring gevraagd en is het slim om naast je opleiding ervaring op te doen, bijvoorbeeld door middel van een bijbaan of vrijwilligerswerk.

Wil je meer weten over de rol van gedragswetenschapper of zie je het al helemaal zitten en wil je direct solliciteren? Lees dan meer en reageer!

Neem contact op
Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram