De weg naar werkplezier

Tips voor een geslaagde start op je nieuwe baan

Spannend, je eerste werkdag! De nacht van tevoren slaap je onrustig, want je bent druk bezig met hoe je eerste dag eruit komt te zien.“Welke collega’s zijn er allemaal en is degene die jou opvangt wel aanwezig? Hoe stel ik mezelf voor aan mijn collega’s? Vertel ik dingen over mijn privéleven of houd ik het puur zakelijk en professioneel? Wat zullen de collega’s eigenlijk van mij verwachten? En hoe gaat mijn inwerkperiode er precies uitzien?”

Rond 2 uur ’s nachts val je dan eindelijk in slaap… Eén geruststelling: je bent niet de enige die hiermee kampt. Ik kan de periode rond de start van mijn eerste werkdag nog herinneren als de dag van gister. Hoewel ik ontzettend blij was met deze nieuwe baan, was ik toch zenuwachtig. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jou kunnen helpen snel je draai te vinden op je nieuwe werkplek.

De eerste indruk is cruciaal

De eerste stap begint al bij je sollicitatiegesprek. Wellicht dat je denkt ‘hoezo begint het vinden van mijn draai al tijdens een sollicitatiegesprek?’ Ik kan je verzekeren: de eerste indruk vertelt veel. Een sollicitatie hoort nooit eenrichtingsverkeer te zijn. Ook jij hebt de kans om de organisatie beter te leren kennen. Bedenk eerst wat jij belangrijk vindt in een werkgever en in collega’s. Vind je het bijvoorbeeld prettig dat er een duidelijk onderscheid is tussen jou en je leidinggevende? Of misschien vind je een hele informele sfeer binnen jouw team wel belangrijker. Stel de vragen die JIJ belangrijk vindt om te weten. Wat maakt het team waarin jij komt te werken uniek? Jij moet je immers op je gemak voelen. Ik heb geleerd dat ik tijdens mijn sollicitatiegesprek al naar mijn onderbuik moet luisteren. Dit geef ik mijn kandidaten ook altijd mee. Voelt het gesprek niet goed? Ervaar je zelf geen klik? Luister daar naar. Wil de werkgever wel met jou door? Spreek dan je twijfel uit en vraag of je bijvoorbeeld eerst een dag kan meelopen. Door een dagje mee te lopen kan je zelf ervaren hoe een werkplek aanvoelt.

Je bent aangenomen! En nu?

Gefeliciteerd, je hebt de baan! Vanuit beide kanten voelde het gesprek goed. Jij hebt een positieve indruk van de organisatie en de organisatie is blij met jou. Tussen het tekenen van je contract en je eerste werkdag zit vaak nog even tijd. Over het algemeen word jij vanuit de werkgever geïnformeerd over je eerste werkdag. Vaak wordt er aangegeven hoe laat je aanwezig moet zijn, door wie je wordt ontvangen en waar jij je kan melden. Heb je deze informatie nog niet ontvangen van je nieuwe werkgever of heb je zelf nog vragen? Bel of mail bijvoorbeeld een week van te voren je werkgever. Dit laat alleen maar jouw enthousiasme zien en jij kan gelijk de vragen stellen die helpen jou voor te bereiden op je eerste werkdag!

Ik heb geleerd dat ik tijdens mijn sollicitatiegesprek al naar mijn onderbuik moet luisteren. Dit geef ik mijn kandidaten ook altijd mee. Voelt het gesprek niet goed? Ervaar je zelf geen klik? Luister daar naar.

Dag 1: de dag van voorstellen en proactiviteit

Dan is het tijd voor je eerste werkdag. Bij iedere werkgever ziet een eerste werkdag er anders uit. Sommige werkgevers bieden een uitgebreid informatiepakket aan dat je op je gemak kunt doornemen, terwijl anderen je meteen koppelen aan een buddy die je de hele dag begeleidt. Wat je ook tegenkomt, wees vooral nieuwsgierig, stel vragen en laat jezelf zien. Aarzel niet om proactief te zijn. Met proactief opstellen bedoel ik niet dat je direct op de voorgrond moet treden. Ook als je liever eerst observeert en een rustige houding aanneemt, is dat prima. Vergeet niet om jezelf aan iedereen op de werkvloer kort voor te stellen. Het zal worden gewaardeerd door je collega’s en ze zullen je zo beter onthouden.

De tips voor een geweldige start

Je eerste werkdag heb je gehad. Misschien voelt het allemaal nog wat onwennig, maar ook dat hoort er bij. De komende weken ga jij je focussen om de organisatie en de functie je eigen te maken. Dit is een periode dat enkele weken tijd nodig heeft en gun jezelf ook die tijd. Als ik terugdenk aan mijn eigen inwerkperiode zijn er vier sleutelelementen geweest die het mij deze periode net even wat makkelijk hebben gemaakt. Leer je collega’s kennen: stel vragen over werk, maar leer ze ook kennen als de persoon achter de functie. Een goede relatie met je team kan de sleutel zijn tot werkplezier. Vier de successen: sta stil bij successen die je behaalt, ook al zijn ze klein. Het vieren van mijlpalen geeft je motivatie een boost om door te gaan. Zorg voor balans: werkplezier hangt ook af van een goede balans tussen werk en privé. Zorg dus voor voldoende ontspanning buiten werktijd. Bel die vriend of vriendin na een drukke dag op om gezellig samen te eten. Blijf tenslotte positief: houd een positieve instelling, ook als dingen niet meteen gaan zoals gepland. Positiviteit werkt aanstekelijk en kan de sfeer op de werkvloer verbeteren.

Let’s go!

En zo ben je dan aan het einde gekomen van je inwerkperiode op je nieuwe werkplek! De weg naar werkplezier begint met die spannende eerste dag, maar met de juiste mindset en een paar handige tips wordt die reis een stuk makkelijker. Onthoud jij hebt voor een groot deel de sleutel tot succes in eigen handen. Doe jezelf niet anders voor dan je bent, geef jezelf de tijd en heb vooral veel plezier! Geniet van je reis naar werkplezier! Voor je het weet heb jij je draai gevonden op die nieuwe werkplek.

Geschreven door Laura van De Zorgfabriek
Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons