Baan in beeld: wat doet een jeugdzorgwerker?

Je hoeft niet lang mee te draaien in het sociale domein om de functie van jeugdzorgwerker te (her)kennen. Maar om toch wat duidelijkheid te scheppen schreven wij een blog over deze afwisselende baan.

Werken in de jeugdzorg

Als je werkt in de jeugdzorg houd je je bezig met de zorgverlening voor personen onder de 18 jaar. Denk aan kinderen en jongeren met opvoedingsproblemen, een verstandelijke beperking of psychische problemen. Jij als jeugdzorgwerker pakt de uiteenlopende problematieken aan en probeert deze samen met de jongeren en het gezin te verminderen of op te lossen. Dit doe je door doelen op te stellen, gesprekstechnieken toe te passen, de ontwikkeling te ondersteunen en het overnemen van de regie binnen het gezin als hen dit zelf niet meer lukt. Een heel waardevolle baan dus!

Uitdagend en pittig

De problematieken kunnen best complex zijn en er is soms veel weerstand bij de jongeren en hun ouders. Het opgeven van de regie is niet makkelijk voor veel gezinnen en iemand binnen laten in hun veilige omgeving vraagt om een hoop vertrouwen. Het is dan ook belangrijk dat jij over de juiste persoonlijke vaardigheden beschikt. Benieuwd of jij deze vaardigheden hebt?

Wat is je werkplek?

Als jeugdzorgwerker kun je op verschillende plekken werken. Zo werken veel jeugdzorgwerkers bij instellingen waar jongeren tijdelijk verblijven omdat zij niet meer thuis kunnen wonen. Hier werk je dan in groepsverband op een woongroep. Een andere mogelijkheid is dat je werkzaam bent in de pleegzorg, dan werk je veel op ambulante basis! Je gaat bij gezinnen op bezoek waar een jongere is geplaatst of juist waar een jongere uit huis is geplaatst. Hier bied jij dan de nodige begeleiding. Dit is hetzelfde bij wijkteams. Als jeugdzorgwerker neem je in dit soort situaties dan de rol van gezinscoach of jeugdbeschermer op je.

Wat verdien je?

De salarissen in de (jeugd)zorg zijn afhankelijk van de cao waaronder de organisatie valt. Precieze bedragen noemen is daarom lastiger. Tip: kijk bij onze vacatures in de jeugdzorg, want daar staan de salarissen altijd aangegeven!

Wist je dat?

De functie jeugdzorgwerker heb je op vier niveaus: A, B, C en D. Het niveau geeft aan welke kennis, vaardigheden en competenties je nodig hebt. Ook welke bevoegdheden je hebt binnen je functie wordt aangegeven met de niveaus. Onder mbo valt jeugdzorgwerker niveau D en onder hbo jeugdzorgwerker A,B en C. Goed om te weten is dat er meestal een SKJ-registratie – De Zorgfabriek vereist is.

Wat het best verwarrend kan maken is dat er veel verschillende functienamen worden gegeven aan de functie van jeugdzorgwerker. Zo heb je bijvoorbeeld jeugdzorgmedewerker, jeugdconsulent en jeugdzorghulpverlener. De inhoud is grotendeels hetzelfde: het draait om het begeleiden van jongeren en hun ouders die problemen ervaren binnen hun gezin. Elke dag aan het werk met als doel jongeren in een veiligere omgeving te laten opgroeien, mooi toch?

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons