Hoe regel ik mijn

SKJ-registratie

Wil jij aan de slag in de jeugdzorg binnen een functie op hbo- of wo-niveau? Heb je bijvoorbeeld al een leuke vacature in de jeugdzorg gespot op onze website? Dikke kans dat het dan belangrijk is om je te registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)! Lees snel verder voor een korte uitleg over het regelen van je registratie.

Kwaliteitsregister voor de jeugdzorg

Het SKJ geeft aan dat werkgevers op hbo-functies en hoger bij complexe en risicovolle handelingen SKJ- of BIG-geregistreerde jeugdprofessionals dienen in te zetten. SKJ registreert jeugdprofessionals wanneer zij voldoen aan alle eisen voor vakbekwaamheid en blijft vervolgens toezien op kwaliteit, toetsing en scholing. De inzet van professionals met beroepsregistratie is bedoelt om de kwaliteit van hulp aan kinderen en jongeren te waarborgen.   

Hoe regel ik mijn registratie?

De SKJ-site geeft ontzettend veel informatie en het is lastig te ontdekken waar je moet beginnen. Daarom adviseren wij het volgende: 

  • Bekijk deze pagina op de website van het SKJ. Aan de hand van je diploma bepaal je of je je direct kunt registreren, zonder aanvullende voorwaarden. Is dat niet het geval? Kijk dan of je in aanmerking komt om je in te schrijven met aanvullende voorwaarden. Dit doe je aan de hand van je diploma en (het uitzicht op) werk waarvoor een SKJ-geregistreerd professional ingezet moet worden. Je moet dan in het eerste jaar van registratie een geaccrediteerd praktijkprogramma volgen bij een werkgever. Kom je niet in aanmerking voor inschrijving met aanvullende voorwaarden? Dan zie je daaronder de opties die je kunt doorlopen om vervolgens wel in aanmerking te komen.
  • Duidelijk verhaal? Ga dan naar de desbetreffende ‘kamer’ om te kijken wat jij moet aanleveren om je registratie af te ronden. Zet je registratienummer op je cv of, zo lang je die nog niet hebt, noem in ieder geval dat je registratie loopt. 
  • Vraagtekens? Geef dan zeker niet gelijk op. Bel, mail of gebruik Facebook Messenger om te chatten met de SKJ. Helaas duurt het vaak wat langer voor je reactie krijgt of zorgen de antwoorden soms alleen maar voor meer vraagtekens. Vraag echt net zo lang door tot je snapt wat jij kunt of moet doen!

Praktische zaken rondom SKJ-registratie

Hoe lang duurt het?

Houd er rekening mee dat het volledige proces van registratie vaak minimaal vier tot zes weken duurt, mits je alle gevraagde documenten goed aanlevert. 

Wat kost het?

De kosten voor registratie bij het SKJ zijn € 85,00 per jaar. Word je niet geregistreerd, bijvoorbeeld omdat je dossier niet wordt goedgekeurd, dan krijg je een creditnota waarbij SKJ een bedrag van € 50,00 aan administratiekosten inhoudt. Ben je geregistreerd, dan krijg je jaarlijks een factuur.

Registratie behouden

Wanneer je eenmaal een registratie hebt, is deze vijf jaar geldig. Voor een herregistratie na deze periode, dien je punten te behalen. Bijvoorbeeld door het volgen van trainingen, workshops of opleidingen die bekend zijn bij het SKJ. Regel dit zelf of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat het zonder diagnostiekaantekening wel mogelijk is om je te registreren in de wo-kamer maar je de aantekening binnen 5 jaar moet halen om je registratie te behouden. 

Tip!

Voldoe je aan alle eisen om je te registreren, maar heb je nog geen werkgever die jouw VOG kan aanvragen? Daar heeft het SKJ een oplossing voor. Dit kan namelijk ook uit naam van het SKJ zelf, vul hiervoor dit aanvraagformulier in en dien deze in bij jouw gemeente.

Loop je vast of wil je even sparren? We helpen je graag, dus neem dan vooral contact met ons op.

Neem contact op
Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons