We weten het inmiddels allemaal; het is code zwart in de (jeugd)zorg. Steeds minder mensen kiezen voor dit vakgebied en steeds meer sociaal werkers verlaten het werkveld, wat heeft geleid tot enorme personeelstekorten.
Maar waar ligt dit nu eigenlijk aan? Sociaal Werk Werkt schreef er een rapport over. Zij deden onderzoek naar de reden waarom sociaal werkers het uitvoerende werk verlaten en kwamen tot een aantal interessante conclusies. Zo ervaart men onder andere hoge werkdruk, onvoldoende erkenning en een gebrek aan doorgroeimogelijkheden.
Lees het hele rapport via: http://bit.ly/3nEVuvr
Maar in deze blog kijken we naar een andere (noodzakelijke) beweging als gevolg van deze ontwikkeling, namelijk: de invalkracht! Waar de ene professional de handdoek in de ring gooit, ziet een andere juist mogelijkheden. Al dan niet op ZZP-basis worden de gaten in de roosters opgevuld met invalkrachten. Voor veel mensen een interessante job: je beheert je eigen agenda, hebt veel flexibiliteit en zit nergens aan vast. Klinkt aardig relaxed toch?! Ook wanneer je bijvoorbeeld al een MBO opleiding hebt afgerond en bezig bent met een vervolg HBO opleiding, kan het een perfecte mogelijkheid zijn om meer ervaring op te doen binnen de (jeugd)zorg. Veel interessanter dan een bijbaan in een supermarkt of horeca als je het ons vraagt!
Op de werkplekken denken collega-sociaal werkers hier echter soms anders over. Wat ook zeer begrijpelijk is! De wisselingen in personeel en kortdurende arbeidsovereenkomsten zorgen voor onrust binnen het team, maar ook onder de cliënten. Elke nieuwe collega brengt weer een eigen werkwijze en persoonlijkheid met zich mee, wat niet altijd even soepeltjes verloopt tijdens de werkdag. Dit kan enorm frustrerend zijn en zorgen voor onvrede over het werk, wat uiteindelijk weer kan leiden tot een vermindering van het werkplezier.
Het is een tweestrijd: enerzijds is er nood aan de man en is alle hulp binnen de (jeugd)zorg momenteel welkom, anderzijds wil men werken vanuit een bevlogen en op elkaar ingespeeld team. Dit allemaal met het belang van de cliënten waarmee wordt gewerkt natuurlijk voorop!
Hoe je het ook wendt of keert: extra handen zijn nodig. Dat weten we allemaal. En of we het nu willen of niet: die invalkracht die de dienst komt oppakken is enorm belangrijk. In veel gevallen pakt die invalkracht goed uit en zorgt het ook nog eens voor nieuwe ideeën, een verfrissende aanpak en interessante gesprekken. En soms levert het zelfs een topper van een nieuwe collega op!
Wist je dat we vanuit De Zorgfabriek ook een flexpool hebben? Een groep enthousiaste, gekwalificeerde sociaal werkers (zowel ZZP- als niet-ZZP) met een groot hart voor de (jeugd)zorg. Een win-win situatie als je het ons vraagt: aan de ene kant toffe, nieuwe ervaringen en een kijkje kunnen nemen in verschillende keukens voor de flexers. Aan de andere kant tevreden organisaties, waarbij de werkdruk kan worden verlaagd en de kwaliteit van zorg kan worden gewaarborgd.
Is de flexpool misschien iets voor jou? Meld je aan voor een vrijblijvend loopbaangesprek om de mogelijkheden te bespreken!
Invallers nodig? Bel of mail ons direct; dan denken we graag met je mee!