De juiste medewerkers vinden voor jouw organisatie? Het is kopersmarkt!

Je denkt nu misschien, wat bedoel je? Hebben we het opeens over huizen? Nee. Maar de parallel met de arbeidsmarkt is gemakkelijk te trekken en verduidelijkt mijn punt. Want wat doe je als je jouw huis te koop zet in een kopersmarkt? Dan zorg je ervoor dat je huis extra opvalt, aantrekkelijk geprijsd is en je legt de nadruk op de positieve punten. Je weet dat je moet investeren in tijd, geld en aandacht om je huis verkocht te krijgen. In een verkopersmarkt leun je achterover en wacht je tot het beste bod jouw kant op komt. Zo werkt het ook op de arbeidsmarkt.

Wat is de huidige situatie? De kandidaten zijn momenteel aan zet. Zij hebben ruime keus. Het is een kopersmarkt. Dus wat ga jij als werkgever doen om toch aan de juiste medewerkers te komen? We helpen je graag op weg met deze drie quick wins! 

1. Snelheid

Zo belangrijk en zo onderschat. Hoe vaak wij niet horen van kandidaten dat zij ergens gesolliciteerd hebben en geen of pas twee weken later reactie ontvangen. Of dat het proces van sollicitatie tot wel of niet aangenomen worden twee maanden duurt. Gevolg? De goede kandidaten zijn weg. Niet meer beschikbaar. Ingepikt door een organisatie die wel snel reageerde. Dus het is heel simpel; wil jij goed personeel? Zorg dat je sollicitatieprocedure snel verloopt en zorg dat de sollicitanten snel, en dat is binnen een paar werkdagen, in ieder geval iets van je terug horen.

2. Persoonlijke aandacht

Dat wat wij in de zorg zo goed kunnen richting onze cliënten, blijft vaak hopeloos achter richting toekomstige medewerkers. Een beetje persoonlijke aandacht. Heb je een topper van een sollicitant? Bel gelijk even. Krijg je iemand niet te pakken? Stuur een persoonlijk mailtje. Een paar zinnen waaruit blijkt dat je iemands CV en/of motivatie echt hebt gelezen is al genoeg. Vergeet nooit, hoe cliché ook: ‘You never have a second time to make a first impression’

3. Wees realistisch

Natuurlijk hebben we allemaal de perfecte kandidaat voor ogen. Of heb je een medewerker in gedachten waarvan je denkt; daar wil ik er nog wel tien van. We zijn snel geneigd om de vacature daar ook op te schrijven. Op die ene kandidaat die alle diploma’s, registraties, vaardigheden, talenten en kennis heeft. Maar even eerlijk: had de medewerker die jij in gedachten hebt dit ook allemaal bij binnenkomst? Sterker nog, was jij bij de start de perfecte kandidaat in jouw functie? Potentiële kandidaten schrikken vaak van het enorme pakket aan eisen. Het gros reageert niet als ze niet aan bijna alle eisen kunnen voldoen. En de kans dat de perfecte kandidaat bestaat én reageert is klein. Dat is toch zonde?

Wij begrijpen dat in zorg en onderwijs de focus, de tijd en het geld snel naar de inhoud en kwaliteit van de zorg gaan. Maar vergeet niet dat het uiteindelijk de medewerkers zijn die je organisatie maken of breken. Het personeel zorgt voor de kwaliteit van zorg én de resultaten die je als organisatie voor ogen hebt. Dus waar wacht je nog op? Haal die talenten binnen op deze kopersmarkt!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons