Een work-cation: kom je dan wel echt aan werken toe?

Hybride werken is bij veel banen inmiddels de standaard. Dit geeft professionals heel wat flexibiliteit en vrijheid. Want hybride werken gaat soms verder dan de keukentafel! Digital Nomads reizen met hun laptop al werkend de wereld over en steeds meer mensen kiezen voor een work-cation. Maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Hoe productief ben je als je in een totaal andere omgeving werkt? Ons team in Groningen was benieuwd. Collega’s hebben eigen geld opzij gezet en gingen een week op work-cation naar Ibiza. Dé droom, toch?

Het plan was duidelijk: van maandag tot en met vrijdag werken vanuit een gezellige Airbnb met zwembad (essentieel, in 35 graden). Zo veel mogelijk team-overleggen die in het verleden wel eens op de lange baan waren geschoven stonden vast in de agenda en andere belangrijke afspraken waren online ingepland. Naast het harde werken was er tijdens de pauze ruimte voor een plons in het water en op de vrije avonden was er tijd om lekker uiteten te gaan met heerlijke Spaanse Sangria en zomerse temperaturen.

Maar zijn er dan ook dingen waar je tegenaan loopt tijdens zo’n work-cation met je collega’s? Jazeker. Je zit natuurlijk gezamenlijk in een huisje, dus heel veel persoonlijker dan dat kan het niet worden. Hier moet je tegen kunnen! Je zult kanten van collega’s zien waar je nog niet bekend mee bent. Dat kan natuurlijk zowel positief als negatief uitwerken; het kan zorgen voor onenigheid, maar het kan iedereen ook juist dichter bij elkaar brengen. Ook het maken van keuzes wordt naar een heel nieuw level getild. Waar normaal gesproken ieder zijn eigen werkzaamheden bewaakt en deze tijdens de vergadering gezamenlijk worden aangestipt, gaat het nu over hele andere dingen. Wat voor auto gaan we huren? Wat gaan we doen vandaag? Welke boodschappen hebben we nodig? En tot slot de aller moeilijkste: waar gaan we eten vanavond?! Gelukkig kunnen we met trots mededelen dat team Noordoost goed bestand is tegen bovenstaande uitdagingen. We zijn aardig eensgezind en op wat korte zoektochten naar geschikte restaurants na, zijn we uiteindelijk op goede voet heelhuids weer naar huis gevlogen.

Geïnspireerd geraakt om je collega’s mee te sleuren naar Ibiza? Dan hieronder even wat essentiële tips:

Tip 1: Kies een accommodatie mét airconditioning. Wanneer je echt productief wil zijn, online meetings hebt en vol energie wilt zitten om lekker met elkaar te knallen en creatief te zijn, heb je gewoon echt afkoeling nodig. Een zwembad is heerlijk: maar je voelt je pas echt fris en gefocust wanneer je binnen een prettige plek hebt met airco.

Tip 2: Bedenk van te voren hoe je de werkdagen indeelt en welke afspraken en vergaderingen je plant. Stem dit ook af met je team! Je bent veel bij elkaar, dus brainstormsessies en het door ontwikkelen van bepaalde dienstverleningen zijn hiervoor dé perfecte taken om op te pakken.

Tip 3: Bespreek van te voren goed wat de verwachtingen zijn. Voorkom onenigheid door goed met elkaar af te stemmen wat iedereen graag zou willen doen naast het werken zodat je de tijd optimaal benut! Het hoeft niet alleen maar werk gerelateerd te zijn allemaal: genieten is ook mega belangrijk. Daar krijg je juist meer energie en inspiratie van!

Tip 4: ENJOY! Ga leuke dingen doen, leer elkaar nog beter kennen en beleef avonturen. Dingen samen meemaken zorgt voor verbinding en plezier: daar ga je samen nóg harder van werken!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Midden
Regio Midden-Nederland
Wolvenplein 27
3512 CK Utrecht
071-5892145info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons