Gen Z op de arbeidsmarkt

Een generatiekloof: daar lopen we binnen de samenleving bijna altijd wel tegenaan. Waar de één zijn of haar fashiontips, vakantieinspiratie en recepten via TikTok opduikelt, maakt de ander liever gebruik van een ‘ouderwetse’ zoekmachine. Allebei helemaal prima en met vergelijkbare resultaten natuurlijk, maar op de arbeidsmarkt merken we dat de verschillen in levensfase en zienswijzen weleens voor frictie zorgen. Want waar is de arbeidsethos van Gen Z gebleven? Of is de oorspronkelijke norm juist achterhaald?

Geen zorgen; ik zal met deze blog niet benadrukken hoe ‘we juist van elkaar kunnen leren en elkaar o zo mooi kunnen aanvullen’ – al is dat natuurlijk zeker niet onjuist.

Laten we voorop stellen dat er geen goed of fout is. Verschillen in normen, waarden en visie op hoe de wereld werkt zijn van alle tijden. Logisch ook, de wereld verandert met hoge snelheid en we groeien op met verschillende actualiteiten en perspectieven. Op de werkvloer zorgt dit echter soms voor onbegrip en frustratie. Geen zorgen; ik zal met deze blog niet benadrukken hoe ‘we juist van elkaar kunnen leren en elkaar o zo mooi kunnen aanvullen’ – al is dat natuurlijk zeker niet onjuist. Maar ik zal je wel wat meer inzicht geven in de beweegredenen van deze jongere generatie en hoe je je zou kunnen opstellen ten opzichte van de struikelblokken die je tegenkomt.

Verandering schuurt altijd: dat staat vast. Het is oncomfortabel, gaat soms sneller dan je op kunt inspelen en je bent het er simpelweg niet altijd mee eens. Maar wat ga je eraan doen als er een fundamentele verandering plaatsvindt binnen een samenleving wat zich doorwerkt op de werkvloer? Hou je voet bij stuk, of beweeg je mee? En waar ligt de grens?

In gesprek met opdrachtgevers horen we bijvoorbeeld vaak dat werken in de residentiele zorg aanzienlijk minder populair is geworden. Dit heeft met verschillende zaken te maken: men (Gen Z, maar zéker ook de ouderen) wil liever een 9-tot-5-baan, vrij zijn in het weekend, autonomie binnen het werk en over het algemeen gewoon een flinke dosis vrijheid. Ook is de nieuwe generatie over het algemeen een stuk assertiever dan je misschien van oudsher gewend bent en gaan ze niet zomaar ergens mee akkoord. Maar is dat dan een negatieve ontwikkeling? Misschien is de oorspronkelijke 24-uurs zorg wel achterhaald! Zijn er wellicht creatieve manieren van werken te bedenken om het op een andere manier in te richten? Hoe maak je de roosters aantrekkelijker en dragelijker voor deze ambitieuze, vrije en goedgebekte nieuwe generatie? Onthoud dat er geen goed of fout is. Wees eens nieuwsgierig naar een nieuwe manier van werken, in plaats van het krampachtig vasthouden aan iets dat ‘altijd al zo is gegaan’. Vastgeroeste zienswijzen en star gezag zat vroeger toch ook in jouw allergie?

Verandering binnen de inrichting van het werkveld is spannend, maar ook gezond. Creativiteit is tof en verfrissend en in de kern hebben we binnen het sociale werkveld uiteindelijk allemaal hetzelfde doel: de wereld een stukje beter maken. Ga dus eens op onderzoek uit en daag jezelf én jouw collega’s uit om eens buiten de vastgestelde kaders te denken. Want goh, wat kunnen we toch ook veel van elkaar leren!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons