Weinig werkervaring? Geef ze dan juíst die baan!

Die ellenlange eisenlijst onderaan een vacature. Het is misschien wel de meest doorslaggevende factor waarom een werkzoekende wel of niet op een vacature besluit te reageren. En zeker bij beginners op de arbeidsmarkt lijkt het kopje functie-eisen met werkervaring extra zwaar te wegen. Wist je trouwens dat vrouwen dit nog belangrijker vinden dan mannen? Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen pas reageren op een vacature als zij vinden dat er een 100% match is. Mannen reageren daarentegen al bij een match van 60%! Interessant, niet?

Desalniettemin is het een feit: voor veel functies moet je simpelweg aan bepaalde eisen voldoen. En dit is natuurlijk terecht, zeker in de zorg-of onderwijssector waar bepaalde certificaten verplicht zijn. Doorgaans zijn de werkervaring en het opleidingsniveau de allerbelangrijkste vereisten. Eindstand: veel organisaties zoeken een beginner met minimaal 2 jaar werkervaring. Vanuit organisatieperspectief is het een logische keuze om de werkervaring van de vertrekkende collega te willen compenseren, want dat scheelt een hoop tijd (en daarmee geld!) op het gebied van inwerken en begeleiden. Maar onderaan de streep wordt duidelijk dat dit niet altijd het voordeligste is. Deze vijf redenen leggen uit waarom het beter is om als organisatie niet blind te staren op de minimale werkervaring.

Ten minste houdbaar tot

Waar het vroeger nog als jobhoppen werd gezien, is niets nu minder waar. Zelfs in onze branche is het tegenwoordig gebruikelijk om relatief snel over te stappen naar een andere functie of werkgever. De professionals die zich sinds kort op de arbeidsmarkt bevinden vinden het belangrijk om zich continu te kunnen ontwikkelen, zowel op het gebied van salaris als van kennis, kunde en ervaring. Grote kans dus dat iemand met meer ervaring sneller op het werk is uitgekeken dan een starter die zich nog volop kan blijven ontwikkelen binnen jouw organisatie!

Je zoekt toch een opvolger?

Het zou toch heerlijk zijn als je een exacte kopie vindt om je oude collega te vervangen? Jammer, maar die persoon bestaat natuurlijk niet. In plaats van eindeloos door te zoeken naar een kloon, adviseren wij juist om de investeren in het opstellen van een duidelijk en efficiënt inwerktraject. Om te zorgen dat een nieuwe collega zo snel mogelijk meedraait in de organisatie is het superbelangrijk om een sterk inwerktraject te vormgeven. Overweeg daarom om de focus te verleggen van het ‘vinden van’ naar het ‘vormen van’. Gegarandeerd dat je die match dan sneller vindt!

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Dat iemand onder dezelfde functietitel gewerkt heeft betekent niet automatisch dat iemand ook dezelfde taken en verantwoordelijkheden heeft uitgevoerd. Ook een medewerker met ervaring moet ingewerkt worden naar de richtlijnen van jouw organisatie. Het kan zelfs een valkuil zijn om er vanuit te gaan dat iemand precies weet hoe het er aan toe gaat binnen jouw bedrijf: iedere organisatie is anders en hanteert net weer andere werkwijzen! Het afnemen van referenties kan dit ondervangen, maar uiteindelijk leert de tijd de rest. En bovendien geldt dit ook de andere kant op: tegenwoordig zijn er meer benamingen voor soortgelijke functies én vervullen veel professionals functieoverschrijdende taken binnen hun organisatie. Grote kans dat een professional net wél de juiste ervaring heeft, ook al komt dit niet direct naar voren in hun cv.

Beginnen met een schone lei

Het voordeel aan minder ervaring? Starters of young professionals leer je de kneepjes van het vak op een manier die naadloos aansluit bij jouw organisatie en haar waarden. Over het algemeen zijn ze kneedbaar en flexibel én zuigen ze de informatie op als een spons. Die ‘achterstand’ in ervaring halen ze dus met gemak in! Dit maakt ze tot heel ontvankelijke medewerkers met een steile leercurve.

Diversiteit en ontwikkeling

Het komt de diversiteit van je team sterk ten goede om young professionals in dienst te nemen. Hun frisse kijk op de branche kan zorgen voor nieuwe inzichten en innovatieve ideeën wanneer ze op de juiste manier gestimuleerd worden. En hoewel de medewerkers met veel ervaring absoluut nuttig zijn, kan het ook juist tot een beperkte blik leiden. Recente ontwikkelingen en uitdagingen in het werkveld zijn voor young professionals daarentegen weer piece of cake en ze voegen daardoor een scherpe en onderscheidende visie toe aan het teambestaan. Ook kan een nieuwe collega vaak goed reflecteren op de logica en efficiëntie van bepaalde werkprocessen. Het laat je verder nadenken over het waarom dan ‘we hebben het altijd al zo gedaan’. Wat ons betreft een absolute must voor elke organisatie!

Hoe nu verder?

Het zou toch zonde zijn als een goede kandidaat afhaakt omdat de werkervaring te stellig is opgeschreven? Daarom denken we graag met je mee om jouw vacatures zo snel (en goed) mogelijk in te vullen. Bovendien kijken we bij De Zorgfabriek graag verder dan ervaring en vinden we het minstens zo belangrijk dat er een goede, gezonde klik is. Wil je kijken wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn? Mail of bel dan gerust!

Noordoost
Regio Noordoost-Nederland
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
050-3051915info@dezorgfabriek.nl
Zuidwest
Regio Zuidwest-Nederland
Hoofdstraat 1-3
2351 AA Leiderdorp
071-5892145
info@dezorgfabriek.nl
Mail ons
Bel ons